Mit tegyünk, ha elkóborolt kutyát találunk?

Karácsony közeledtével sokan eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha valóra váltanánk egy álmot és egy kölyökkutya lenne idén a meglepetés. Már látjuk is magunk előtt, ahogy masnival a nyakában átadjuk a kis szőrgombócot, miközben mindenki együtt örül a fa alatt az új családtagnak.

Segítsünk, ha kóbor kutyát találunk.

Valóban nagyon szép ajándék lehet, de csak átgondoltan szabad bevállalnunk egy ilyen meglepetést. Mert mi lesz, ha vége az ünnepeknek, ki fog gondoskodni a kis kedvencről az elkövetkező tizenvalahány évben? Egy kutya óriási felelősség!

A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sokan nem gondolják át, mit jelent egy ajándékba adott kutyus, és rengeteg négylábú kerül az utcára, jobb esetben egy menhelyre. De mit tegyünk, ha kóbor kutyát találunk?

Egy telefonhívás is segíthet

Az első, amit tehetünk, hogy megkérdezzük a környéken lévő embereket arról, hogy kié lehet a talált eb. Előfordulhat, hogy a kóbornak hitt állat a környékről szökött el, vagy valahol a közelben van a gazdája. Amennyiben nem sikerül információkat begyűjtenünk, az első lépés, amivel segíthetünk, ha a kutyát biztonságos területre csalogatjuk, távol az autóktól. Mindeközben maradjunk nyugodtak és határozottak, igyekezzünk ne elijeszteni, még nagyobb kárt okozva igyekezetünkkel.

Győződjünk meg arról, hogy nincs esetleg biléta a nyakában, ebben az esetben csak egy telefonhívás és haza kerülhet a négylábú. Ennek hiányában próbáljunk eljutni vele a legközelebbi állatorvoshoz, aki pár perc alatt leolvassa a chipet. (A chip 2013 óta kötelező, viszont sok esetben a regisztráció elmarad. Ennek meglétét ellenőrizhetjük a megfelelő oldalon, vagy a következő orvosi vizsgálat alkalmával).

Mit tehetünk, ha nincs chip?

Egy igazi állatbarát számára nem létezik lehetetlen akkor sem, ha az állatorvos közli, hogy nincs chip. Gondoljuk át, amennyiben a saját körülményeink nem is teszik lehetővé, talán akad olyan ismerős, aki tud segíteni pár napig a kutya elhelyezésében. Amennyiben ez megoldható, használjuk a hatékony közösségi oldalak valamelyikét. Készítsünk minél jobb minőségű fotókat az állatról, tüntessük fel a pontos helyszínt, ahol megtaláltuk – rengeteg csoport található ezeken, melyek segítségünkre lehetnek. Létezik telefonos applikáció is elveszett kutyusok megkeresésére, ahol az információk megosztása után megtalálhatjuk a gazdit.

Amennyiben nincs lehetőségünk átmenetileg elhelyezni a kutyát, próbáljuk meg a legközelebbi menhely támogatását kérni. Sajnos a legtöbb túlzsúfoltsággal küzd, de egy próbát mindenképpen megér. Abban az esetben, ha nem tudnak segíteni, értesítsük a legközelebbi gyepmesteri telepet. Mindenképpen jobb ezt a megoldást választani, mintsem magára hagyni az állatot étlen, szomjan. És ebben az esetben sem kell feladnunk a segítségnyújtást, plakátolhatunk a környéken, ahol megtaláltuk, használhatjuk továbbra is az internet adta lehetőségeket, de akár látogathatjuk is a telepen a kutyát. Minden esetben tegyünk meg mindent, amit tudunk, a kutya örökre hálás lesz érte.

 

Szerző: Balogh Anita – KutyakVilaga.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.