Számodra is fontos az állatvédelem?

Amennyiben a válasz igen, mindenképpen olvasd el a következőket, hiszen egy fontos dologról az állatkísérletekről lesz szó. Bármennyire szívszorító ez a téma, fontos tisztában lenned a tényekkel, ahhoz, hogy megfelelő vásárlói tudatosággal tenni tudj az állatok ellen végzett szörnyűségek ellen.

Forrás: thesheridanpress.com

Néhány adat az állatkísérleteket alkalmazó területekről:

  • Hadipar: 63%
  • Kozmetikai ipar: 31%
  • Gyógyászati célok:6%

Az EU-ban 2013. Március 11.-én betiltották ugyan az állatkísérleteket, ez csupán annyit jelent, hogy a tesztelő cégek az Unión kívül folytathatják tevékenységüket, így például az USA-ban és Ázsiában.

Milyen állatokon végeznek kísérleteket?

Kísérleteket végeznek nyulakon, tengerimalacon, egereken, patkányokon de sajnos sokszor macskákon és kutyákon is. Kutyák tekintetében az egyik legkedveltebb fajta a beagle. NASA esetében sokszor előfordulnak majmokon végzett tesztek is.

Kozmetikai kísérletek esetében, általában 1összetevőt 100 állaton tesztelnek le, inkább jobb nem belegondolni, hogy egy arckrém, vagy parfüm például hány alkotó elemből tevődik össze.

A kísérlet során az állat szemébe, bőrére és bőre alá fecskendezik a tesztelni kívánt anyagokat és figyelemmel kísérik, hogy létrejön-e gyulladás, vagy bármilyen bőrirritáció az állatokon.

A szemen végzett vizsgálatokhoz előszeretettel használnak nyuszikat. Sokszor idegméreggel megbénítva teszik őket mozgásképtelenné és csak ezután kezdik el a kegyetlenkedést rajtuk.

Velük talán könnyebb együtt érezni, hiszen sok ember számára kedvesebb állatkák, ellentétben egy egérrel, vagy patkánnyal. Ettől függetlenül nem szabad megfeledkezni arról, hogy ők is élőlények és éreznek!

Az állatkísérletek során természetesen vannak szabályozások és előírások, így hivatalosan fájdalomcsillapítót kellene kapniuk, de ha csak abba gondolunk bele, hogy mit művelnek ezekkel az élőlényekkel, azt sem lesz nehéz kitalálni, hogy a fájdalmat könnyítő szereket “elfelejtik” sok esetben beadni nekik. Ezek az állatok nem csak testi károsodásoktól szenvednek, mivel sokszor magányosan egy kicsi ketrecbe bezárva tengetik életüket, lelkileg is megnyomorodnak.

Forrás: idausa.org

Mi lesz az állatokkal a kísérletek után?

Amennyiben az állatok túl is élik a testükön elkövetett kegyetlenkedést, ennek ellenére is boncasztalon végezhetik, annak érdekében, hogy megállapítsák milyen károsodást okozott meggyötört testükön a letesztelt alkotó elem.

Vannak olyan állatvédő szervezetek akik kimondottan a kísérleteken átesett beagle kutyák adoptálását segítik. Ezt sok esetben az állat lelki tényezői megnehezítik.

Mit tehetsz a jóügy érdekében?

Nem lesz egyszerű, hiszen sokszor olyan termékeken is tesztelnek, amire sosem gondolnánk pl. papírzsebkendő, toalettpapír, tisztítószerek. Amennyiben valóban tenni szeretnél az állatok védelmében, minden vásárolt termék esetében utána lehet járni, hogy a forgalmazó cég végez-e állatkísérleteket.Telefonos aplikációk is segíthetik beszerző körutadot, hiszen egy nagybevásárlás esetén a boltok polcain fellelhető termékek nagyrésze nem kegyetlenség mentes.

Nem szükséges a háztartásodban fellelhető összes terméknek egyszerre a kukában landolnia. Amennyiben megszületett benned az elhatározás a jó ügy érdekében, cseréld le fokozatosan a jelenleg használt termékeidet. A lényeg, hogy ha valami kiörül, állatkísérletmentes termékkel pótold. Szerencsére egyre szélesebb paletta áll rendelkezésünkre kegyetlenség mentes termékekből is, így mindenkinek sikerül megtalálnia a legmegfelelőbbet. A nyuszis logóról is felismerhető termékek, szerencsére nem feltétlenül jelentenek többlet költséget.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.