Beengedi a betörőt, csak kiengedni nem fogja

Korábban már bemutattunk hat magyar kutyafajtát, de ha eddig nem sikerült ezekből választani, akkor még mindig van három esélyes. Bemutatjuk a komondort, a kuvaszt és a magyar vizslát. Mindegyik más-más tulajdonsága miatt szerethető.

Komondor, a nagyranőtt puli

kép forrása: kutyafajtak.hu

Népszerű és impozáns magyar pásztorkutya. Szokták mondani, hogy a komondor beengedi a betörőt a házba, csak a kiengedni nem fogja. Masszív kutya, egy nagyranőtt pulira hasonlít leginkább, és már megjelenésével azt sugallja: nincs mese, őt tisztelni kell. Az igazság viszont az, hogy imádja a gyerekeket, és jól fogja érezni magát a nagyobb családban is. Mozdulatokból is olvas, és állítólag megérzi, hogy jó vagy rossz szándékkal közelítünk-e felé. Szemtől szembe kész támadni, a betolakodó azonnali hatástalanítása a cél.

Nem igényli annyira a mozgást, az örökmozgó pulihoz képest az ősnyugalom megtestesítője. Nem ugatós, de nem is különösen barátkozós fajta. Gubancos szőrétől sem kell megijedni, bundája öntisztító, elég csak néha kezelésbe venni.

Kuvasz, az igazi védelmező

kép forrása: petguide.com

Nyájőrzőként tartják számon, és az egyik legszebb magyar kutyafajta – hófehér bundája nem igényel különösebb gondozást. Ha van olyan négylábú, amelyre ráaggatnánk a büszke jelzőt, a kuvasz mindenképpen az. A kuvasz rajongói szerint egyáltalán nem igaz, hogy kiszámíthatatlan és agresszív lenne. De nagyon is igaz, hogy intelligens, bátor, éber, tanulékony kutya. Higgadtabb, mint a komondor, de őt sem érdemes provokálni, mert biztosra vehetjük, hogy támadni fog.

Nyugodt szívvel csak gyakorlott gazdiknak ajánljuk, mert a kuvasznak következetes nevelés kell. Olykor nehezen kezelhető kutyának tűnhet, de a kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatban nem lesz vele gond. sőt, nagyon hűséges lesz gazdájához, a saját élete árán is megvédi, ha arra lenne szükség. A szabad ég alatt érzi magát a legjobban, kicsit sem fogja értékelni, ha bárhová bezárjuk.

Magyar vizsla, a ragaszkodó

kép forrása: hiresmagyar.network.hu

Elegáns, izmos testfelépítésű, sportos vadászkutya.  A vizslát együttműködésre – az elejtett apróvadat kellett megkeresni, jeleznie – tenyésztették ki, ezért mindig gazdája és családja közelében lesz, igényli is a szoros kapcsolatot és a folyamatos foglalkozást. Sok szabadidővel bíró, és a nyugodt életet messzire elkerülő embereknek ajánljuk – egyszerűen nem lehet mellette unatkozni.

Értelmes, barátságos, kiegyensúlyozott, engedelmes és szeret tanulni.  Zsemleszínű szőrzetét elég hetente egyszer átkefélni, viszont naponta legalább két órát kell vele sétálni. Ha vadásznak is vele, akkor edzésben kell tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.