Végzetes betegség kutyáknál

A kullancsok vérszívó paraziták, melyek a gazdatestből kiszívott vérrel táplálkoznak. Most a babéziózis (latin nevén babesiosis) nevű betegséget mutatjuk be, melyet kullancsoktól kaphat el négylábú kedvencünk. Jó hír, hogy lehet ellene védekezni.

A fertőzött kullancsok vérszívás közben juttatják a kórokozókat a megtámadott szervezetbe – a fertőzés kimutatása ezért is történik vérvizsgálattal. Az állatorvosok számos megbetegedést diagnosztizálnak, ám több fertőzésre túl későn (vagy egyáltalán nem derül ki) derülhet fény, és emiatt végzetes következményekkel járhatnak.

A babeziózis az egyik leggyakoribb és legrettegettebb kór, melyet egy vérsejteket károsító protozoa egysejtű (Babesia canis) okozza. A fertőzés súlyosságát befolyásolhatja, hogy milyen a kutya immunrendszere, illetve az is, hogy konkrétan melyik kórokozóval van dolgunk.

A babéziózis első tünetei

Az első jel minden esetben a vérszegénység, mivel az immunrendszer elpusztítja a károsodott vörösvérsejteket. További tünet lehet a láz, gyengeség, levertség, halvány nyálkahártyák, narancs vagy vérvörös színű vizelet, duzzadt lép és nyirokcsomók. Súlyos esetekben érintett lehet a légző- és az emésztőrendszer, a vese, de idegrendszeri tünetek is felléphetnek. Előfordulhat, hogy annyira heveny módon jelentkezik a megbetegedés, hogy az állat keringése összeomlik, és sokkos állapotba kerül, ilyenkor szinte minden esetben végzetes a betegség kimenetele.

A diagnózishoz vérvételre van szükség, a kenetben látható a Babesia canis nevű kórokozó. A betegség kezelése imidazol tartalmú gyógyszerekkel történik, és sok esetben szükség lehet vérátömlesztésre is. Legtöbbször nem pusztul el teljesen a kórokozó, megbújik a szervezetben, és immunhiányos állapotban (vemhességnél, egyéb megbetegedéseknél) újra fellobbanhat.

Babéziózis: fontos a megelőzés

A lehető legjobb magatartás a gazdi részéről, ha már a megelőzésre odafigyel. Ma már többféle gyógyszer is elérhető a kullancsok által terjesztett fertőzések elkerülésére, a leghatékonyabb szer kiválasztásánál állatorvosunk segítségét is kérhetjük.

Valamennyi fertőzésre igaz, hogy nagyon nehéz felismerni és diagnosztizálni korai stádiumban. Előfordulhat, hogy mire a gazdi észreveszi, hogy valami nincs rendben kedvencénél, már nagy lehet a baj. Emberek is elkaphatják a fertőzést, ezért ilyen esetekben a család összes tagját alaposan át kell vizsgálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.